Natriumkarbonat, din superkraft när du ska städa hemmet.

När du ska måla om eller behöver lite mer kraft i din städning men vill undvika farliga kemikalier kan natriumkarbonat vara ett perfekt val. När du ska städa så funkar det att använda olika typer av SODA.

Med natriumkarbonat blir det effekt och det är viktigt att förstå att även ett naturligt ämne kan vara starkt. Eftersom det ändå är starkt så måste du se till att skydda dig.

Är det fritt fram att använda natriumkarbonat som du vill?

Ja, enligt Livsmedelsverket får du använda dig av natriumkarbonat utan någon särskilt mängdbegränsning för livsmedel. Tillsammans med bl.a. natriumvätekarbonat formar natriumkarbonat de natriumsalter som finns i SODA.

Till städning kan också bakpulver användas, utöver bakningen och där hittar man natriumvätekarbonat. Men om det ska vara kraftfullt är det natriumkarbonat som gäller och du kan köpa färdiga produkter som är säkra att använda för detta syfte.

var

Målasoda eller målasoda kan båda användas tryggt vid städning.

Natriumkarbonat kan vara irriterande vilket är viktigt att ha koll på dock. Vill man undvika sveda så ska man se till att inte få det i munnen. Detta är inte bakpulver utan något mycket starkare som ingår i städprodukter.

Ska man måla eller tapetsera så avfettar man ytan med målarsoda. Ska man behandla golvet så används målasoda även för att göra rent det. För att det ska fästa ordentligt måste man låta det torka efter rengöring med SODA, innan man målar.

Tvättsoda i form av natriumkarbonat är perfekt om man behöver mer kraft vid tvättning.

Det kan kännas magiskt att använda tvättsoda då det är alkaliskt. Den kan ta bort fett och kan faktiskt lösa upp vax. Du kan få bort stearinfläckar och mer med produkter som innehåller natriumkarbonat. Ren natriumkarbonat är dock svårt att få tag på det är utblandat med annat i produkter.

Tvättsodan som du köper är dock gjord för att klara av tyngre rengöring då du behöver den. Ämnet kan vara frätande så använd med försiktighet. Handskar skyddar mot frätskador så det är viktigt att ha på sig.

På vilka ställen kan man hitta produkterna att köpa?

Det finns målarsoda där du kan köpa tvättsoda och tvärtom. Den säljs ofta i samband med målarprodukter men också i butiker online med ett varierat sortiment av hushållsprodukter. Natriumkarbonat kan vara billigare online.

Du bör alltid hålla dig till instruktionerna till punkt och pricka. Soda natriumkarbonat Med svenska produkter får du också svenska instruktioner vilket kan vara bättre för dig.