Mocca kaffe är som en enkel variant av espresso kaffe

Mocca kaffe är en typ av kaffe som börjar vinna ganska mycket mark här i Sverige. I Italien har man länge druckit mocca kaffe som är en kaffesort som är besläktad med espresso kaffe.

Espresso kaffe bryggs med hjälp av tryck. För en espresso värdig sitt namn bör maskinen komma upp i minst nio bars tryck, något som är en omöjlighet att nå med en enkel mocca bryggare. Dock brygger man också mocca kaffe med hjälp av tryck, även om trycket kanske bara når upp till 2-3 bar.

Mocca bryggaren är en estetiskt tilltalande liten pryl. Den tar upp väldigt lite plats i köket och går lätt att gömma undan i något köksskåp om man inte vill låta den stå framme. Stor skillnad från elektriska bryggare och kaffemaskiner alltså.

En mocca bryggare är oftast gjord i aluminium, endast kannans handtag, samt den lilla ploppen på toppen brukar vara av plast eller trä. Mocca bryggaren består av tre delar, bottendelen där man fyller upp med den mängd vatten man önskar till sitt kaffe, filterdelen som packas med malda kaffebönor och kannan som fästes på toppen, där det färdiga kaffet hamnar.

Man fyller alltså vattenbehållaren med önskad mängd vatten, det enda man ska tänka på här är att inte täcka för den lilla ventilen med vatten, då kan det bli övertryck och hela bryggaren kan explodera. Filtret ska fyllas med malda kaffebönor, men inte packas för då blir det för svårt för vattenångan att pressa sig genom och kaffet blir beskt. Spisplattan ska vara het, inställd på antingen 5 eller 6. Locket på kannan ska vara öppet under bryggning, men även en stund efteråt för att inte kondensdroppar ska droppa ner i mocca kaffet och förstöra «creman». När man ser att kaffet börjar välla upp i kannan så ska mocca bryggaren bort från spisen direkt, annars finns det risk för att kaffet bränns och blir beskt.

Man kan införskaffa en separat mjölkskummare om man vill dricka «cappuccino» eller «caffe latte» med moccan som bas. En kopp mocca kaffe kan inte mäta sig med riktig espresso, men det är ett enkelt sätt att komma ganska nära. Mocca kaffe påminner i alla fall garanterat mer om espresso kaffe än om vanligt bryggkaffe.

Mocca bryggaren är som sagt oftast gjord i aluminium, den har ett väldigt klassiskt utseende och är lätt att gömma undan. Dock har man börjat tillverka moccabryggare med lite mer modernt utseende. Grundidén är givetvis densamma och bryggarens uppbyggnad har inte ändrats, men utseendet är lite mer 2000-tal.