Kaffemaskiner – det smidigaste alternativet

Kaffemaskiner blir en allt vanligare syn. Istället för att öppna en liten kaffeservering eller låta personalen på en arbetsplats ansvara för bryggning, städning, inköp och annat av kaffe så låter man helt enkelt installera en kaffemaskin. Det är hur smidigt som helst!

Kaffet i en kaffemaskin är antingen färskt kaffe eller frystorkat, men därefter brukar man kunna välja bland en rad olika typer av kaffe – vanligt svart, café au lait eller till och med cappuccino.

Kaffemaskiner serverar oftast mer än bara kaffe. Andra drycker som brukar finnas att tillgå är the, varm choklad och varma soppor. Hur stort urval av drycker som finns i en kaffemaskin beror givetvis på maskinens storlek, det finns allt från små maskiner som serverar upp till tio variationer till megamaskiner med mängder av olika alternativ och variationer.

Kaffe kommer från kaffeplantan, men det finns en väldig variation plantor emellan och ens kaffe smakar olika beroende på typ av kaffe, kaffets kvalité och färskhet. Ursprungligen kommer kaffeplantan från Afrika, men idag odlas mest kaffe i Central- och Sydamerika och där främst i Colombia och Brasilien. Colombia står för drygt tio procent av världens kaffeexport, det är inte så lite med tanke på att kaffe är världens näst mest handlade vara, efter olja.

Colombias bergstrakter har perfekta förhållanden för kaffeodling. Fuktigt, varmt klimat, hög höjd och jämnt klimat året om. Några av världens mest exklusiva och fina kaffesorter växer här, men det allra dyraste kaffet i världen växer på Jamaicas Blue Mountains.

För den som verkligen älskar kaffe kan det vara värt att experimentera med olika kaffesorter av mer eller mindre exklusiv kvalité. I kaffemaskiner brukar kvalitén vara stabil, men bönorna tillhör sällan någon dyrare sort. Kaffet ur kaffemaskiner är ändå gott, och det finns ganska många som håller maskinkaffe för sitt absoluta favoritkaffe. Kaffe är trots allt en smak som man vänjer sig vid och när man väl har vant sig vid något särskilt så brukar det vara svårt att byta. Kaffemaskiner är också riktiga räddare i nöden för den som behöver en kopp kaffe i farten.