Kaffeinformation – mer lättillgängligt än någonsin

Kaffeinformation är idag lättillgänglig. Sedan Internets fick en självklar plats i våra liv finns all information tillgänglig för alla, alltid. Det gäller dock att veta var och hur man ska söka. Många gånger kan man stöta på motstridig information från olika källor och då är det viktigt att känna till hur man är källkritisk. Man får ta en titt på källorna och hoppas att man kan avgöra vilken som verkar mest seriös och tillförlitlig och kan man inte det så får man vara kreativ och söka på annat vis.

När det gäller kaffe finns det otaliga källor att söka på nätet. Kaffe är världens näst största handelsvara och samtidigt något som verkligen engagerar allt från proffs till gemene man. Alla dricker kaffe, och tillhör man inte den enorma massan som kategoriseras in under «alla» så bör man i alla fall ha kaffe och kaffetillredare på plats hemma – för alla andras skull. Det går inte att bjuda hem folk och inte ha kaffe hemma.

En enkel kaffebryggare finns att köpa för några hundralappar. Kanske brygger den inte det godaste kaffet i världen, men duger oftast som vardagsmaskin. De flesta av oss vill ha kaffe till frukost, tack vare de uppiggande egenskaperna som kaffe besitter så hjälper drycken oss att piggna till och bli redo för arbetsdagen. Därefter fortsätter vi dricka kaffe under dagen, svenskarna dricker näst mest kaffe i hela världen, bara finnarna slår oss. Kanske beror det på mörker och kyla som vi behöver mer av det uppiggande koffeinet och den varma känslan i handen?

Många av oss har upptäckt att det faktiskt finns kaffe och kaffe. Kaffe kan vara lika vedervärdigt som det kan vara himmelskt och det gäller att lära sig tricken som skiljer det ena från det andra. Denna kaffeinformation finns att hitta hos allt från kaffespecialister till internetartiklar som denna. Tyvärr nöjer vi oss ofta med kasst kaffe, för att vi inte har tid eller kunskap att se till att det kaffe vi häller i oss är av god kvalité. Uppvärmt kaffe som bryggts för flera timmar sedan, eller förvarats i en termos är ingen höjdare. När man dricker denna typ av kaffe så gör man det med största sannolikhet bara av gammal vana eller för att få i sig det nödvändiga koffeinet.

En ljusning syns dock. Allt fler bli kaffekritiska och för varje år som går fylls menyerna på de populära kaffehaken ut med nya, spännande kaffedrinkar. Espressons plats i vår kaffekultur har vuxit och slagit rot med hög hastighet och idag köper gemene man hem espressomaskiner på nästan samma sätt som man förr om åren köpte elektriska kaffebryggare.

Det är förstås skillnad på olika espressomaskiner. Det finns de som är busenkla att manövrera, där man inte behöver några färdigheter alls, och de som är avancerade att använda, där man behöver en hel del kunskap och erfarenhet för att lyckas laga en god espresso. I vissa maskiner använder man små färdigdoserade pods vid tillredningen och i andra fyller man på med löst kaffe. Denna typ av kaffeinformation kan man få i specialiserade kaffebutiker eller på internet, om man vet var man ska söka.