Kaffebönor – det är stor skillnad mellan bönorna

Kaffebönor finns det gott om världen över. Kaffe är världens näst största handelsvara, bara olja är större. Kaffe finns överallt från nordligaste norr till sydligaste söder, östligaste öst och västligaste väst. Dryckens uppiggande egenskaper gör givetvis sitt till, men kaffets smak – och känslan det ger att hålla en god kopp kaffe i handen – finns det få andra saker som kan mäta sig med.

Det går sällan av sig självt att man börjar dricka kaffe och barn är nästan aldrig förtjusta i den smått bittra smaken. De allra flesta får lära sig att uppskatta kaffets smak, men har man väl tagit sig över kanten så väntar sedan en brant nedförsbacke där kärleken för den svarta drycken och dess egenskaper bara växer och växer.

Det finns många sätt att dricka kaffe på. Många tillsätter mjölk och socker för att göra smaken mildare och mjukare, andra slår på stora trumman och smaksätter kaffet med aromer eller syrups. En stor del föredrar dock sitt kaffe svart – vissa starkt och andra svagt, kanske till och med utspätt med vatten (vanligt i USA).

Hur kaffet smakar har många variabler. Allt från kaffebryggare till typ av kaffebönor, malningsgrad och nedrinningstid är faktorer som gör sitt till för hur ens färdiga kopp kaffe smakar. Kaffetyp är givetvis också en stor bidragande faktor, man får inte samma smak från bryggkaffe som man får från snabbkaffe eller espressokaffe. Alla typer och sorter har dock sina anhängare, av olika anledningar.

Största andelen av jordens kaffebönor odlas i Central- och Sydamerika. Detta beror på att de bästa odlingsförutsättningar för kaffe finns där. Ursprungligen kommer kaffet från Etiopien i Afrika och även i Afrika odlas än ganska mycket kaffe.

Det kommersiellt odlade kaffet delas in i tre arter: Arabica, Robusta och Liberia. Den godaste och vanligaste kaffearten är utan konkurrens Arabica, den har mildast smak men är samtidigt känsligare än de andra två. Arabica behöver ett jämnt varmt klimat med hög luftfuktighet, något som återfinns i Colombia var mer än 10 % av världens kaffeodling finns. Colombia tar också fram några av de godaste kaffebönorna i världen. Även Brasilien står för mycket kaffeodling.

Robusta är en tålig kaffeart som växer bra både i Afrika och Asien, den har starkare och bittrare smak än Arabica och är därför inte lika omtyckt. Dock har den högre koffeinhalt än sitt mildare syskon och passar därför väldigt bra som komponent i espressoblandningar där man vill ha både starkare smak och högre koffeinhalt. Liberia står endast för knappt 1 % av världens kommersiellt odlade kaffe, men även den är tålig och stark i smaken.

När man köper kaffe så finns det som bekant många olika kvalitetsnivåer att välja bland. För sitt vardagskaffe köper man ofta färdigtmalt och – paketerat kaffe från sin närbutik, Gevalia, Zoegas, Löfbergs Lila och Classic är några av de största märkena i Sverige. Varje märke har sedan ett ganska brett sortiment av olika kaffesorter.

För finsmakaren duger dock inte ovan nämnda kaffetyp, dels är kaffet inte purfärskt och dels innehåller det en del tillsatser som kan kännas onödiga. Vill man ha tag på riktigt fint kaffe så får man bege sig mot en kaffespecialist. Det finns olika sorters kaffe som passar olika smaker, men en gemensam nämnare för gott kaffe är att det är färskt, nymalet och tillrett under de bästa av förutsättningar. Typ av kaffebönor är självklart också av ganska stor betydelse.