Kaffe choklad – en smaksensation!

Kaffe choklad är en klassisk kombination som hör till något av det bästa som finns att inta här i världen. Till att börja med så är kaffe i sig själv världens näst största handelsvara. Sedan den stora spridningen av kaffe som skedde under 17- och 1800-talen i Europa så har kaffe snabbt etablerat sig som en nödvändighet i våra liv, nästan jämställt med luft och vatten.

Kaffe besitter den fantastiska egenskapen att det piggar upp en utan att för den sakens skull vara skadligt. Det är koffeinet i kaffet som ger energi och de flesta av oss har gjort oss relativt beroende av kafferaster under dagens lopp, för att helt enkelt orka med, samt för att ha små stunder av njutning att se fram emot varje dag.

Kokkaffe och bryggkaffe var länge våra främsta alternativ, men de senaste åren har kaffekulturen exploderat så till den grad att det kan ta en ganska lång stund att komma igenom kaffemenyerna på stans många och varierade caféer. Bryggkaffe kan idag t ex tillredas med olika typer av bryggare, allt från våra klassiska, elektriska kaffebryggare – sådana man ofta kan hitta på lågprisvaruhus för ett par hundralappar och som finns i var mans kök, till trendiga pressobryggare – för de som ofta bara brygger kaffe åt sig själv åt gången, och ytterligare vidare till Mocca Masters – en dyrare och exklusivare variant av den elektriska kaffebryggaren.

Kaffeälskare svär vid Mocca Mastern, att kaffe blir betydligt godare i en sådan i jämförelse med en billigare maskin, men den riktige kaffekännaren menar oftast att pressobryggaren är den som gör absolut godast bryggkaffe, trots att den är enklast. Som tur är så får man själv avgöra vilken typ som passar en bäst.

choklad kaffearom bild sockerfrVidare är espresso kaffe det kanske mest omtyckta kaffet idag, det finns inga gränser för vad man kan göra med en espresso och de espressobaserade mjölkdrinkar som finns på erkända caféers menyer är många och varierade. Därefter kan man själv anpassa sin drink till att bli precis så som man vill ha den. Kaffe choklad är en kombination som många uppnår med hjälp av antingen chokladpulver, choklad kaffearom eller syrups. Det finns även chokladsmaksättare helt utan socker.

Espresso kaffe skiljer sig från bryggkaffet på några olika sätt. Främst ska kaffebönorna helst vara mörkrostade och starka redan från början, det får gärna finnas en andel robustabönor bland arabicabönorna, robusta brukar annars anses vara kaffe av lite sämre kvalité. Just till espresso är robusta dock, med sin starka, bittra smak och relativt höga koffeinhalt, en god tillsats. En annan skillnad som gör att espresson skiljer sig så pass mycket som det faktiskt gör från bryggkaffet är den helt annorlunda tillredningsprocessen. Espresso kaffe bryggs med hjälp av tryck, och alla steg i processen är viktiga. För en perfekt espresso ska bönorna vara malda till rätt malningsgrad, tampade lagom hårt i filtret, bryggas med ett tryck på ca 9 bar och ha en nedrinningstid på mellan 20-30 sekunder. Temperaturen på vattnet ska dessutom ligga så nära 93 grader som bara möjligt. En färdig, enkel espresso består av 2-4 cl kaffe, samt en gyllene, väldoftande crema på toppen.

En kaffe choklad i espressovärlden kallas mocha, som förutom mjölk och espresso innehåller chokladpulver och smakar som en mix mellan en caffe latte och en traditionell kopp varm choklad – mums!