Arabiskt kaffe heter det kaffe som upptäcktes av en fåraherde i Etiopiens bergstrakter för över 1000 år sedan. Dess latinska namn är Coffae Arabica och är tillsammans med Coffae Robusta och Coffae Liberica de kaffearter man odlar för kommersiellt bruk världen över.

Idag odlas det mesta av vårt kaffe i Central- och Sydamerika, framför allt arabiskt kaffe. Robusta kaffe är mer tåligt och har inte samma klimatkrav som de andra två, känsligare typerna. Robusta växer också i Sydamerika, men även i Afrika och Indonesien. Detta medför givetvis att Robusta kaffe är opålitligare i smaken och uppfattas av många som en aning bitter. I espresso är Robusta dock oftast en uppskattad tillsats då det ger lite starkare och fränare smak samt högre koffeinhalt. Liberica kaffe står endast för 1 % av det odlade kaffet idag, den har ganska besk och kraftig smak och används främst i kaffeblandningar då den på egen hand blir för stark för de flesta.

Arabiskt kaffe kännetecknas av mildare smak än de andra två populära arterna, det är också därför det har blivit det vanligaste och populäraste kaffet. I billiga kaffesorter som finns att köpa i den vanliga närbutiken, exempelvis Gevalia eller Zoegas, så brukar det arabiska kaffet vara utblandat med både andra arter, andra tillsatser/smakämnen, samt kaffebönor från olika odlingar och av olika kvalitéer. Bara för att kaffet är arabiskt så innebär det inte att det alltid är av god kvalitet.

Vill man uppleva arabiskt kaffe när det är som allra bäst så lämnar man sin närbutik illa kvickt och beger sig mot en specialiserad kaffe shop. Även där stöter man på kaffe av varierad kvalitet och det gäller att ha en aning om vad det är man är ute efter. Vill man ha kaffe att brygga i en espressomaskin, eller kaffe att brygga i sin vanliga kaffebryggare eller moccamaster? Vill man ha sitt kaffe rent eller smaksatt med något särskilt? Det allra bästa är att låta kaffeförsäljaren mala ens kaffe framför ens ögon så att man vet att bönorna är färska.

När det gäller kaffets kvalitet så finns det givetvis varierad sådan, oavsett vilken kaffeart man väljer. Men det handlar inte bara om sort och kvalitet, färskheten är också en viktig nyckel till den slutgiltiga koppens smak och doft. Ju färskare desto bättre och helst ska kaffet malas så nära bryggning som möjligt. Därför ska man låta ens kaffehandlare mala kaffet man köper medan man ser på. Dock är det allra bästa att mala kaffet själv inför varje ny bryggning och det är något som allt fler kaffefantaster har börjat med. Skillnaden blir dramatisk.

Sedan spelar givetvis grovlek, bryggsätt, bryggare och bryggtid också in i det slutgiltiga kafferesultatet. Det är, som sagt, en hel vetenskap, men allt fler kaffeälskare intresserar sig för dessa små detaljer och marknaden för kaffe är idag enorm.

Vill man ha tag på fint kaffe eller kaffearomer så är det en specialiserad kaffebutik man ska bege sig mot. De brukar även sälja olika tillbehör och eventuella tillsatser man kan vara ute efter. Arabiskt kaffe blir aldrig så gott som när man lägger ner ordentligt med tid på att lära sig vilken typ och vilket tillredningssätt som faller just en själv mest i smaken.