Skillnaden mellan olika kaffe sorter

Det finns näst intill oändligt många olika kaffe sorter. Som världens näst största handelsprodukt, efter olja, är kaffeodlingarna världen över många och kvalitén på de olika kaffe sorterna beror på massor av olika faktorer bl. a klimat, kaffeart och bönkvalité.

Det finns i huvudsak tre arter man odlar för kommersiellt kaffe, de heter arabica, robusta och liberia. Arabica kaffe står för den största procenten av allt kaffe som odlas, det pga. sina utsökta kvalitéer. Inom arten arabica finns givetvis en lång rad olika varieteter, som t ex typica, bourbon, catuai och mocha. Arabica plantan är den känsligaste av de tre arterna, den kräver hög odlingshöjd och jämnvarmt, fuktigt klimat. Det är mycket därför så stor del av kaffeodlingarna i världen finns i Centralamerika, länder som Brasilien och Colombia har de bästa förutsättningarna för att kaffeplantorna ska trivas och frodas. Det finns dock kaffeplantager även i Östafrika – som för övrigt är var man en gång upptäckte denna uppiggande planta – samt i vissa delar av Asien.

Robustakaffe är starkt, koffeinrikt och har en, inte alltid uppskattad, bitter ton. Det är en kraftfull planta med kraftfull smak och utgör en viktig komponent i många sorters pulverkaffe, samt espressomixar. Då robustaplantan är så slitstark är den lättare att odla och plantager förekommer i både Centralamerika, Afrika och Sydostasien. Man har på senare år korsat robusta med arabica för att få fram en friskare kaffeplanta och denna art har man gett namnet arabustakaffe.

En tredje i raden kommersiella kaffearter är liberia. Liberiakaffe står för en väldigt liten andel av världens kaffeodlingar – inte mer än runt 1 ynka procent. Den ger ett beskt kaffe med kraftig smak och är därför inte alltid så uppskattad att ha i fina kaffeblandningar. Det är dock en slittålig växt som trivs bra i Afrikas lågland.

Riktigt finkaffe brukar bestå av kaffebönor från arten arabica, men sedan beror det givetvis på saker som odlingsplats, rostningsgrad, bönkvalité och färskhet huruvida kaffet når sin fulla potential eller ej. Kaffe från Colombia är känt för att vara mjukt och lent, men samtidigt rikt på smak och tar man bara väl hand om bönorna så har man ofta ett fint kaffe i sina händer. För den som är förtjust i espresso kaffe är det till fördel att välja en kaffesort som består av en blandning av arabica och robusta bönor då robusta tillför styrka och extra koffein, något man uppskattar i en espresso. Annars ses robusta lite som ett sämre alternativ.

Är man på jakt efter att testa olika kaffe sorter så bör man bege sig till en specialiserad kaffe shop där kunnig personal kan guida en i djungeln. Ett viktigt tips är att investera i en egen kaffekvarn så att man kan köpa hem hela bönor och därmed ha tillgång till färsmalet kaffe – skillnaden är enorm! De kaffe sorter som finns i närhandeln, såsom Zoegas och Gevalia, duger för många som vardagskaffe, men kan aldrig mäta sig med färskmalet kaffe från en specialistbutik.